Černění šroubů a drobných dílů

Tento článek není návodem na černění, nýbrž stručný seznam prostředků, kterými lze dosáhnout požadovaný výsledek. Drobné díly, matice atd. jsem černil za studena (tzv. brynýrování za studena) přípravkem BLACK LINE. Tento přípravek se používá na černění celých zbraní a nebo opravy původního alkalického brunýru.

Na ostatní díly, které jsem černil (šrouby a větší díly) jsem použil příravku BRUNIGAL, který už není za studena ale za horka. Pracovní lázeň, ve které se černí musí mít teplotu 135-145°C a doba černění je v závislosti na materiálu od 5-10 minut.

Black Line – brynýrování za studena

IMG_20160627_202240Přípravek pro černění železných předmětů za studena. Je určen (jak už jsem uváděl výše) k opravám poškozených ploch původního alkalického brunýru nebo k černění celých předmětů.

Aplikuje se za studena velice rychle a pohodlně. Umožňuje regulaci intenzity černého zabarvení opětovném nanášením. K přípravku je i další způsob aplikace, kterým lze dosáhnout ještě vyšší odolnosti načerněného povrchu, plně srovnatelného s alkalickýcm brunýrem.

Kromě železa a oceli černí i litinu, mosaz, měď, nikl, částečně i zinek, olovo a některé lehčené slitiny s obsahem zinku. Použitím tohoto přípravku se nevyvolají žádné změny v rozměrech nebo strukturách materiálu. Účinnost přípravku neklesá ani mnohaletým skladováním.

 

Brunigal S (1000g)

IMG_20160627_202236Zde černění není nanášením za studena jaku u BlackLine, ale pracuje se s vytvořenou lázní, kterou je potřeba udržovat v rozmezí 135-145°C. Materiál musí být dokonale odmaštěn a samotné černění probíhá různými oplachy, jako třeba při chromování. Důležité je, že díl, který černíme musíme předehřát na teplotu 70°C. Po černění, kdy se přejde na oplach, který se provádí v čisté vodě, která musí mít taktéž 70°C. Těch oplachů je tam samozřejmě ještě více. Nakonec vysušení horkým vzduchem a nakonzervování olejem či vazelínou.

Po obou dvou způsobech černění je potřeba provést nakonzervování olejem či vazelínou.

 

Ukázka černění

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*