Černění šroubů a drobných dílů

A konečně je tu třetí pokračování článku o černění. Tentokrát jsem vytvořil skromnou video ukázku jak černění probíhá a finální výsledek. Pro ukázku jsem rozebral stupačku na ČZ 150 C a nově načernil.

Hotová práce

Krok za krokem černění

  1. Odmaštění v ředidle
  2. První oplach ve studené vodě
  3. Druhý oplach v předehřáté vodě na 70°C
  4. V předehřáté vodě zůstane materiál pro zvýšení jeho teploty
  5. Černění v připravené lázni v pracovní teplotě 135-140°C
  6. Oplach v předehřáté vodě na 70°C
  7. Oplach ve studené vodě
  8. Vysušení
  9. Zakonzervování

Video ukázka

Další černěné díly pro ukázku

Na ukázku přidávám další fotografie dílů, které jsem černil na mojí ČZ 150 C.

Oprava šroubů motoru ČZ 150 C

Jelikož jsem měl motor složený původními šrouby až poškozenými, rozhodl jsem se je zrepasovat a znovu použít. Více zde →

4 Komentáře

  1. zdravím vás co přesně máte za ty látky které vám v té vroucí lázni načerní díly ? jak jse jmenujou jaký poměr je mícháte a kde se dají prosím koupit poraďte prosím děkuji.

    • Zdravím, vše o černících látkách které používám píšu na webu. Dají se koupit na internetu a návod k použití je vždy u každého přípravku. Bohužel neuvádějí seznam kovů, které to zničí.

      S pozdravem

  2. Zdravím, chci se Vás zeptat jestli máte zkušenosti s tímto černěním? Konkrétně jak odolává korozi?

    • Zdravím,
      černil jsem si nějaké díly a šrouby na mé céčko. Některé jsem kupoval v replice v černém zinku. A ten zinek začal chytat lišku o několik měsíců dříve než doma černěné díly. Záleží na přípravě, protože černění je oxidace povrchu podstatně černá rez.
      Pokud bude dobře připraveno před černěním, vydrží to. A vzhledem k tomu, že motorka stojí venku pod přístřeškem, tak černěné díly kupodivu drží. A když se budou pravidelně ošetřovat vydrží určitě. Chrom taky musíte udržovat jinak do roka začnou reznout.

      Černěný díl začal reznout cca po 6 měsících, černý zinek už po měsíci. Ale pravidelná konzervace olejem nebo vazelínou vše udrží.

      S pozdravem, Filip

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*